Over D-sire | Contact
D-Sire Heerenveen
Biophilic Design: De Verbinding Tussen Natuur En Mens 1 | D-Sire

Biophilic Design: De Verbinding tussen Natuur en Mens

Tijdens het ontwerpen van een interieur komt er veel meer bij kijken dan alleen esthetiek. Het gaat namelijk ook om het creëren van ruimtes waar we ons goed en gezond in voelen. Dat is waar het in Biophilic design over gaat. Het is gericht op het opnieuw verbinden van mensen met natuur op een dieper niveau. Dat houdt in dat we erkennen dat we deel uitmaken van de natuur en dat we vertrouwen op haar delicate evenwicht om te overleven. Door naar de natuurlijke wereld te kijken, kunnen we de essentie van de natuur (terug) in onze interieurs en steden brengen. Zo creeëren we ruimtes die ons welzijn en gezondheid actief ondersteunen. En aangezien we 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is het gemakkelijk te begrijpen hoeveel verschil dit kan maken in ons dagelijks leven! Dus vandaag bespreken we 5 elementen die bij Biophilic Design horen. (Foto: huis in São Paulo door architect Fabio Galeazzo)

PLANTEN EN GROEN

Het toevoegen van groen betekent niet alleen een paar planten toevoegen. Het is belangrijk dat de planten een integraal onderdeel van het ontwerp zijn en het gevoel van een natuurlijke omgeving nabootsen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld veel planten te clusteren en te combineren met natuurlijke prints, kleuren en materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout, prints met planten, aarde tonen etc. Ook kun je met de Dock Four een geweldig aternatief voor een buitenaanzicht creëren!

WATER

Interieurs worden soms gedefinieerd als droog, zelfs intimiderend omdat ze te leeg, te plat of te saai zijn. Deze bezwaren suggereren dat er iets ontbreekt in deze ruimtes, namelijk: zintuiglijke rijkdom! Natuurlijke (of op de natuur geïnspireerde) elementen kunnen worden opgenomen met rijke texturen, minimale waterpartijen en andere zintuiglijke elementen, die ook kunnen fungeren als aangename bronnen van onvoorspelbare stimuli. Want vanuit een lay-out perspectief is Biophilic Design gericht op het reproduceren van de organisatie van natuurlijke omgevingen door middel van vooruitzichten, toevluchtsoorden, mysteries en risico’s. Het is overigens belangrijk te benoemen dat het een reeks richtlijnen biedt, geen vaste regels. Deze strategieën dicteren ook geen bepaalde esthetiek of schaal, dus ze kunnen worden aangepast aan elke stijl.

Rever-By-Wuji-Studio Biophilic Design

DESIGN | ‘rêver – 玥’ door Wuji Studio. In Guangzhou, china.

NATUUR GELUIDEN

Natuurlijke geluiden hebben de kracht om rustgevend omgeving te creëren waar we intuïtief kunnen ontspannen. We voelen ons frisser/gemotiveerd en dat maakt ons in ruil weer vriendelijker en gelukkiger. Met de Lakesidebox, Zwitsherbox, en Birdybox ervaar je de ontspannen sfeer van de geluiden van een bosmeer: waterspatten, vogels fluiten, eenden kakelen, krekels fluiten. Je voelt meteen hoe je hoofd en lichaam intuïtief ontspannen. Gun uzelf een rustgevende tijd aan het meer en activeert de natuurlijke geluiden als met de bewegingssensor.

NATUURLIJKE VERLICHING

Maar wat als je deze natuurlijke elementen (zoals water en planten) niet bij de hand hebt? Nou, een ander typisch kenmerk van Biophilic design is het gebruik van kleur en vorm. Groene tinten, golvende lijnen en organische vormen. Zolang het interieur deze kenmerken bevat, die aan natuurlijke vormen doet denken, dan is de kans groot dat: stress zal verminderen, creativiteit vergroten en het welzijn verbeteren. Dat betekent dat het mogelijk is om de principes van Biophilic design toe te passen via objecten, en wat is een betere manier dan met lampen. Verlichting is immers belangrijk en als je moet vertrouwen op kunstmatige bronnen, ga dan voor dynamisch en indirect licht met een organische draai.

Sunne, By Marjan Van Aubel Biophilic Lightning

DESIGN | Sunne door dutch designer Marjan van Aubel.

TEXTUUR

Als kleur niet helemaal je ding is, dan worden texturen en vormen heel belangrijk. Als je beter kijkt, onthullen texturen een eigen persoonlijkheid. Ruw, geëtst, pluizig, glad… Het naast elkaar plaatsen van deze texturen en het mengen van hun persoonlijkheden zal dan de sfeer bepalen. En het past bij Biophilic Design als je kies voor texturen die je in de natuur terug kunt vinden. Hetzelfde geldt voor vormen. Duidelijk, organisch, taps toelopend, sculpturaal… Elke vorm brengt een gevoel over en draagt ​​bij aan de identiteit van de ruimte. Zo spelen vormen ook een essentiële rol bij het oproepen van mysterie of vooruitzicht.

Qlocktwo Classic Vintage Copper

DESIGN | Qlocktwo: Classic Creators Edition Vintage Copper.

D-SIRE

LEES VERDER

Functionals Miller Lounge Chair Leren Stoel

De tijdloze elegantie van de Miller Chair van Functionals

De Miller Chair, ontworpen door de getalenteerde Nederlandse ontwerper Christoph Seyferth, is een voorbeeld van de tijdloze elegantie die het merk Functionals nastreeft. De Miller Chair belichaamt de perfecte balans tussen esthetiek, comfort en vakmanschap. In dit blogartikel duiken we dieper in op het designmerk Functionals, de ontwerper Christoph Seyferth

Lees verder »
Oceanbox Zee Geluiden Relaxound Zwitscherbox Birdybox D-Sire

Ontdek de rustgevende kracht van de OceanBox

Ontsnap aan de stress van het dagelijkse leven met de Oceanbox van Relaxound. Dit compacte apparaat biedt hoogwaardige, natuurlijke geluiden van de oceaan om u te helpen ontspannen en uw stressniveaus te verminderen. Wetenschappelijk bewezen is dat het luisteren naar deze geluiden ons kan helpen beter in slaap te vallen

Lees verder »
Vogelhuis Op Standaard

Creëer een vogelparadijs met een vogelhuis of voederhuisje in je tuin

De lente is begonnen, de vogels zijn druk bezig hun nestjes te maken. Misschien wel in jouw tuin! Het maken van een nest is een zwaar klusje voor de vogels, ze kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Door ze een kant en klaar vogelhuisje aan te bieden en/of het eten al voor ze klaar te hebben staan in een voederhuisje. Met een voederhuisje van Frederik Roijé en een vogelhuis van Heeej ontwerpster Ilse Bouwens tover je jouw tuin niet alleen om tot een paradijs voor de vogels, je geniet zelf ook van deze blikvangers. We vertellen je er graag meer over in deze blog.

Lees verder »
Avolt Square 1 De Multifunctionele Usb Stekkerdoos Met Magneet

Avolt: een multifunctionele design stekkerdoos

Denk je aan een stekkerdoos, dan denk je niet meteen aan een design item. Toch weten de ontwerpers van het Zweedse merk Avolt iets bijzonders te maken van een stekkerdoos. Niet alleen door verschillende eigenschappen toe te kennen aan dit o zo simpele apparaat. Maar ook door het uiterlijk van de stekkerdoos zo om te toveren tot een gewild design item. Wat er zo bijzonder is aan de Avolt Square 1 vertellen we je graag in dit blogartikel.

Lees verder »
Tonone Beadslamp, De Tonone Hanglamp Uit De Tonone Lampencollectie

Tonone: functionele lampen met karakter.

Het Nederlandse designmerk Tonone is een toonaangevende speler op de markt van lampen. Met hun unieke designs weten ze het publiek telkens weer te verrassen en sfeer in elke ruimte te creëren. Een stoer en industrieel design, functioneel maar met karakter. Dat is wat de Tonone lampen het beste omschrijft.

Lees verder »
Hoptimist Soft Serie -Bimble-Medium-Mimosa-2

De klassieke Deense Hoptimist

Bij wie verschijnt er nou geen glimlach op het gezicht bij het zien van de vrolijke figuren van Hoptimist. Deze ware designklassieker uit Denemarken veroverde in de jaren 60 de wereld en is vandaag de dag nog steeds populair. Met hun speels bewegende lichaam en blije gezicht is het een tijdloos item voor in huis.

Voor elke gelegenheid is er wel een hoptimist te vinden. Of je nou op zoek bent naar een mooi geschenk voor kerst, een leuk cadeau voor een bruiloft of gewoon een hoptimist voor thuis, een glimlach zullen de hoptimisten zeker op je gezicht toveren. De slogan van dit Deense bedrijf is niet voor niets: ‘make everyday a little more joyful!’

Lees verder »
Geef een reactie

Openingstijden

Onze winkel is maandag-vrijdag open op afspraak.

Vrij parkeren op eigen terrein.

Wij zij telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur