NEFF Tips en TricksNeff kooksfeer

NEFF  kookgeheimen tips & Tricks

Vroeger was zeewier nog voer voor de armen, tegenwoordig is het helemaal hot en happening. Op ieder foodtruckfestival zie je tenminste één truck met weed burgers of spirulina ijsjes. Zeewier heeft zich ontpopt tot een heuse superfood: het is supergezond en door een overvloed aan ijzer en vitamine B12 een perfecte vleesvervanger. Toch heeft de gemiddelde thuiskok nog geen flauw idee hoe ze met deze zoute zeegroenten om moeten gaan. Op het maken van sushi na natuurlijk.

Voor veel Nederlanders staat nori, de bladeren waarmee je de sushi rolt, gelijk aan al het eetbare zeewier. Maar niks is minder waar. Welke soorten zeewier zijn er, en wat kun je er mee bereiden?


Nori zeewier om te koken

Nori

Laten we toch maar even starten met de meest bekende soort. Nori is ideaal om je sushi bijeen te houden, maar je kunt de gedroogde bladeren ook gebruiken als wrap. Nori zit bomvol vitamines, mineralen en eiwitten. Als je de nori licht roostert kun je het ook serveren als een soort chips. Lekker snacken!


Wakame

De lichtgroene sliertjes die je in salades aantreft bij sushi-restaurants, maar ook steeds vaker in de supermarkt, zijn wakame. Dit olijfgroene wier kan wel twee meter lang worden! Wakame is goed voor de huid en blijkbaar ook voor vetverbranding. Wakame kan perfect in de soep, of je maakt er een zeewiersalade van.

zeewier om mee te koken
zeewier om te koken heerlijk gezond

 

Hijiki

Dit wier heeft wat meer voeten in aarde om te bereiden. Voor gebruik moet het namelijk eerst erg fijn gesneden worden, en vervolgens drie kwartier gekookt. Hijiki is heerlijk bij wortel, maar kan ook op zichzelf staan als salade. Door sojasaus, rijstwijn en chili toe te voegen heb je een heerlijk bijgerecht!

 

Kombu

Kombu staat ook bekend as kelp. Kelp wordt vaak gebruikt in misosoep. Laat het wel los van je gerecht weken voor je het aan de soep of bouillon toevoegt: als je het meekookt kan je hele gerecht bitter worden. Je kunt met kombu ook zeewierpesto maken, door de basilicum te vervangen door het wier.

soort zeewier om te koken
zeewier chlorella

Chlorella/Spirulina

Deze algen zijn, net als veel ander zeewier, een ideale vleesvervanger omdat ze bomvol zitten met ijzer en B1-vitamines. Chlorella en spirulina kun je los kopen, maar ook als extract, tablet of poeder. Je kunt het toevoegen aan smoothies, maar je kunt er ook zeewierpasta mee maken. Voeg een klein beetje toe aan het beslag voor je verse pasta, et voila!

Bron: Bart Delwig

NEFF kookgeheimen

Geef een reactie