d-sire to restore the coral

Tijdens onze reis in Mexico hebben we met eigen ogen gezien dat het Koraal enorm is aangetast.

Samen met een enthousiast team van Restore the Coral in Tulum  zijn we op bezoek geweest  in Estaciön Puerto Morelos dit is een Laboratium  waar  ze o.a.technieken hebben ontwikkeld om eitjes op te vangen en te bevruchten.

Het steekt nauw: alleen in een korte periode ná de volle maan in november laat het koraal massaal eitjes los.

Met deze nieuwe zaaimethode worden koraaleitjes en -zaad gevangen en in het laboratorium bevrucht waardoor koraallarven ontstaan.

Restore the Coral in Tulum werkt aan restauratie, wetenschap en educatie om het koraal een nieuwe toekomst te geven.

Dit is een langdurig en kostbaar project.

Om het team in Tulum te helpen hebben  wij hier in Nederland een fundraising campagne opgezet om geld voor hun in te zamelen.

Help jij ook mee?

Naast het opkweken van koraal embrio’s zijn er meer technieken ontwikkeld de afgelopen jaren zoals duizenden koraalstukjes die opgekweekt zijn in Mexico. Dat doen marinebiologen door te tuinieren onder water. Ze knippen kleine stukjes gezond koraal van het rif af en plaatsen ze als stekjes op metalen constructies, waar ze de kans krijgen om uit te groeien tot grote stukken koraal. Na een half jaar worden ze teruggezet, waardoor aangetaste delen van het rif geleidelijk weer tot leven komen. Er wordt nu onderzocht of de methode ook op andere plekken kan worden toegepast.

Wereldwijd is een kwart van het leven in zee is afhankelijk van koraalriffen, die ook wel de regenwouden van de oceaan worden genoemd. Bovendien vertegenwoordigen koraalriffen een belangrijke economische waarde door onder meer visserij en toerisme. WNF heeft berekend dat Belize jaarlijks 182 tot 237 miljoen dollar verdient aan toerisme. Vrijwel alle toeristen komen naar Belize voor de prachtige natuur, waaronder het koraalrif. De economie van Belize is daarmee voor een groot deel afhankelijk van toerisme.

Koraalriffen hebben eigenlijk de functie van kraamkamers en zorgen voor een grote diversiteit van het leven onder water.Ze fungeren als geboortegrond en voedselgebied en zijn daardoor onmisbaar voor het opgroeien van 25 procent van alle oceaanvissen. Daarnaast dienen ze als voedselbron voor kustbevolking en als kustbescherming.

Bijna dagelijks lezen we berichten over de achteruitgang van het koraal wereldwijd. Soms zijn het orkanen die schade aanrichten, maar meestal de mens. Door opwarming van het zeewater, vervuiling of visvangst. Gelukkig kan koraal ook herstellen, maar de vraag is hoe snel.

Het Caribische koraalrif voor de kust van Belize is na het Great Barrière Reef in Australië het grootste koraalgebied ter wereld. Er leven zo’n 1400 dier- en plantsoorten, waaronder bedreigde zeeschildpadden, zeekoeien en zes bedreigde haaiensoorten. Het Barrièrerif is daarmee een van de meest diverse ecosystemen ter wereld.

CORAL REEFS ARE DISAPPEARING

Coral reefs have been around for more than 50 million years, yet they could all be gone by the end of this century.


WE CAN SAVE OUR PLANET’S CORAL REEFS
But now, more than ever before, we need to act together and we need to act today.

d-sire to restore the coral wordt mede mogelijk gemaakt door:

Heb je nog vragen of suggesties? Laat het ons weten.

Samen kunnen we d-sire to restore the Coral tot een groot succes maken.

Send message