Over D-sire | Contact
D-Sire
Biophilic Design: De Verbinding Tussen Natuur En Mens 1 | D-Sire

Biophilic Design: De Verbinding tussen Natuur en Mens

Tijdens het ontwerpen van een interieur komt er veel meer bij kijken dan alleen esthetiek. Het gaat namelijk ook om het creëren van ruimtes waar we ons goed en gezond in voelen. Dat is waar het in Biophilic design over gaat. Het is gericht op het opnieuw verbinden van mensen met natuur op een dieper niveau. Dat houdt in dat we erkennen dat we deel uitmaken van de natuur en dat we vertrouwen op haar delicate evenwicht om te overleven. Door naar de natuurlijke wereld te kijken, kunnen we de essentie van de natuur (terug) in onze interieurs en steden brengen. Zo creeëren we ruimtes die ons welzijn en gezondheid actief ondersteunen. En aangezien we 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is het gemakkelijk te begrijpen hoeveel verschil dit kan maken in ons dagelijks leven! Dus vandaag bespreken we 5 elementen die bij Biophilic Design horen. (Foto: huis in São Paulo door architect Fabio Galeazzo)

PLANTEN EN GROEN

Het toevoegen van groen betekent niet alleen een paar planten toevoegen. Het is belangrijk dat de planten een integraal onderdeel van het ontwerp zijn en het gevoel van een natuurlijke omgeving nabootsen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld veel planten te clusteren en te combineren met natuurlijke prints, kleuren en materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout, prints met planten, aarde tonen etc. Ook kun je met de Dock Four een geweldig aternatief voor een buitenaanzicht creëren!

WATER

Interieurs worden soms gedefinieerd als droog, zelfs intimiderend omdat ze te leeg, te plat of te saai zijn. Deze bezwaren suggereren dat er iets ontbreekt in deze ruimtes, namelijk: zintuiglijke rijkdom! Natuurlijke (of op de natuur geïnspireerde) elementen kunnen worden opgenomen met rijke texturen, minimale waterpartijen en andere zintuiglijke elementen, die ook kunnen fungeren als aangename bronnen van onvoorspelbare stimuli. Want vanuit een lay-out perspectief is Biophilic Design gericht op het reproduceren van de organisatie van natuurlijke omgevingen door middel van vooruitzichten, toevluchtsoorden, mysteries en risico’s. Het is overigens belangrijk te benoemen dat het een reeks richtlijnen biedt, geen vaste regels. Deze strategieën dicteren ook geen bepaalde esthetiek of schaal, dus ze kunnen worden aangepast aan elke stijl.

Rever-By-Wuji-Studio Biophilic Design

DESIGN | ‘rêver – 玥’ door Wuji Studio. In Guangzhou, china.

NATUUR GELUIDEN

Natuurlijke geluiden hebben de kracht om rustgevend omgeving te creëren waar we intuïtief kunnen ontspannen. We voelen ons frisser/gemotiveerd en dat maakt ons in ruil weer vriendelijker en gelukkiger. Met de Lakesidebox, Zwitsherbox, en Birdybox ervaar je de ontspannen sfeer van de geluiden van een bosmeer: waterspatten, vogels fluiten, eenden kakelen, krekels fluiten. Je voelt meteen hoe je hoofd en lichaam intuïtief ontspannen. Gun uzelf een rustgevende tijd aan het meer en activeert de natuurlijke geluiden als met de bewegingssensor.

NATUURLIJKE VERLICHING

Maar wat als je deze natuurlijke elementen (zoals water en planten) niet bij de hand hebt? Nou, een ander typisch kenmerk van Biophilic design is het gebruik van kleur en vorm. Groene tinten, golvende lijnen en organische vormen. Zolang het interieur deze kenmerken bevat, die aan natuurlijke vormen doet denken, dan is de kans groot dat: stress zal verminderen, creativiteit vergroten en het welzijn verbeteren. Dat betekent dat het mogelijk is om de principes van Biophilic design toe te passen via objecten, en wat is een betere manier dan met lampen. Verlichting is immers belangrijk en als je moet vertrouwen op kunstmatige bronnen, ga dan voor dynamisch en indirect licht met een organische draai.

Sunne, By Marjan Van Aubel Biophilic Lightning

DESIGN | Sunne door dutch designer Marjan van Aubel.

TEXTUUR

Als kleur niet helemaal je ding is, dan worden texturen en vormen heel belangrijk. Als je beter kijkt, onthullen texturen een eigen persoonlijkheid. Ruw, geëtst, pluizig, glad… Het naast elkaar plaatsen van deze texturen en het mengen van hun persoonlijkheden zal dan de sfeer bepalen. En het past bij Biophilic Design als je kies voor texturen die je in de natuur terug kunt vinden. Hetzelfde geldt voor vormen. Duidelijk, organisch, taps toelopend, sculpturaal… Elke vorm brengt een gevoel over en draagt ​​bij aan de identiteit van de ruimte. Zo spelen vormen ook een essentiële rol bij het oproepen van mysterie of vooruitzicht.

Qlocktwo Classic Vintage Copper

DESIGN | Qlocktwo: Classic Creators Edition Vintage Copper.

D-SIRE

LEES VERDER

Nieuw: Kooduu! De Stemming Bepalen. Waar Dan Ook. Wanneer Dan Ook. Blog

Nieuw: Kooduu – Een Scandinavische Zomer Vibe

Met trots introduceert D-sire een nieuw merk in de collectie: Kooduu! Dit merk hebben we gescout in hal 6 tijdens ons bezoek op de Maison&objet beurs in Parijs. Kooduu creëert unieke, Scandinavisch geïnspireerde producten die mensen samenbrengen. Hun doel is om je te helpen meer ‘hygge’ in je leven te

Lees verder »
Umbra U-Dry Droogrek En Mat Voor Gootsteen D-Sire

Een Nieuwe Editie in de Umbra U-dry Afwasrek familie!

Laten we eerlijk zijn, afwassen is misschien niet iedereen zijn/haar favoriete dagelijkse taak. Echter gaat het met de nieuwe editie van de populaire Umbra U-Dry collectie wel een stuk gemakkelijker! Binnenkort verkrijgbaar bij D-sire: De U-Dry afwasrek voor de spoelbak met droogmat. Dit ontwerp is een veelzijdige oplossing om je

Lees verder »
Vitra High Tray Vitra_Jaspermorrison_Hightray_D-Sire

De Vitra Tray: een echte Musthave!

De Rotary Tray en High Tray van Vitra, ontworpen door Jasper Morrison, is een eigentijdse vertolking van de klassieke etagère. Met hun eenvoudige vorm en subtiele kleuren passen de Tray’s in elke interieurstijl en leent het zich tot allerlei toepassingen. In de woonkamer, in de badkamer of in de hal,

Lees verder »
D-Sire Blog Cadeaugids Voor De Boekenliefhebber

Cadeaugids voor: De Boekenliefhebbers

Op zoek naar het beste cadeau voor de boekenliefhebber in je leven? De meest voor de hand liggende route is natuurlijk om een boek voor ze te kopen. Echter is het kiezen van een boek voor iemand anders niet altijd even gemakkelijk. Daarom bieden wij je in deze blog alternatieve

Lees verder »
Geef een antwoord

De Ward 23, 8701 MB, Bolsward
0513 – 435 976 | info@d-sire.nl

Openingstijden

Locatie Bolsward

Open op afspraak.

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vrij 9.00 – 17.30

Tel: 0513-435976